Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ 20/3/2015

Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η σελήνη μπαίνει ανάμεσα στον ήλιο , και τη γη με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές της γης να λιγοστεύει το φως ή να σκοτεινιάζει αρκετά , μερική και ολική έκλειψη αντίστοιχα .



Ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο , όμως για να το χαρούμε πρέπει να το παρακολουθούμε με ασφάλεια : ποτέ μην κοιτάξουμε τον ήλιο απευθείας , κιάλια τηλεσκόπια γυαλιά ηλίου κ.α. , γιατί μπορεί από την ηλιακή ακτινοβολία να πάθουν βλάβη να μάτια μας 


Τα γυαλιά οξυγονοκόλλησης με δείκτη 14 και άνω μας επιτρέπουν να δούμε το φαινόμενο απευθείας


Αλλιώς με έμμεση παρατήρηση :



Έχοντας τα χέρια σαν πλέγμα και με την πλάτη γυρισμένη στον ήλιο , μπορούμε να παρατηρήσουμε στο λευκό χαρτόνι που έχουμε μπροστά μας τα είδωλα του ήλιου και τις αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της έκλειψης.



Και στη σκιά δέντρων με πυκνό φύλλωμα μπορούμε να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο , παρατηρώντας τις αλλαγές που συμβαίνουν στα είδωλα του ήλιου που σχηματίζονται από τις ακτίνες που περνάνε ανάμεσα στα φύλλα.


Μη θέλοντας να εκτεθούν τα παιδιά σε οποιονδήποτε κίνδυνο , επιλέξαμε τον ασφαλέστερο τρόπο , να δούμε σε βιντεάκια την εξέλιξη του φυσικού φαινομένου. 













 Στη συνέχεια το αποτυπώσαμε στο χαρτί !





Και τέλος διαβάζοντας  το βιβλίο που μας έφερε η Ασημίνα   η Αστροκερασιά και ο Αποσπερίτης του Γ.Λάμπρου , είδαμε πως μια έκλειψη ηλίου μπορεί να κάνει θαύματα και να δώσει την ευκαιρία στην κερασιά της μέρας και τον αποσπερίτη της νύχτας να δουν ο ένας τον άλλο έστω και για λίγα λεπτά , όσο διαρκεί μια έκλειψη.  







Μας άρεσε και το ζωγραφίσαμε !